{jcomments off}

Kaj je kiteboarding?

Šport pri katerem kajter uporablja moč vetra za vožnjo po vodi, zemlji ali snegu. Kot pogonsko sredstvo pa uporablja moč padala (power kite). Za vožnjo po vodi ima kajter na nogah pripet kiteboard (kite deska) ali surfboardu (manjši surf, primeren tudi za na val). Za vožnjo po zemlji se uporabljajo dirtboardi in za vožnjo po snegu običjani freestyle snowboardi

 

Kratka zgodovina:

Za začetek kajtanja lahko štejemo kitajsko uporabo zmajev za vleko čolnov, ki so preko rek prevažali osebe in tovor (13. stoletje)

Za očeta kiteboardinga lahko štejemo, George Pocock. Le ta je v začetku 19ga stoletja v Bristolu, prvič preizkusil štirivrvični kite, ki je že omogočal vožnjo v veter.

Sodobni kitesurfing se je začel razvijati v zgodnjih sedemdesetih. Takrat so prvi akterji povezali smučanje na vodi in ”zmajarstvo”. Ta kombinacija je dala športu nov zagon in že leta 1977 nastane prvi kitesurf, ki ga je prvi preizkusil Gijsbertus Panhuise in šport predstavil ekstrmnim zanesnjakom.

V osemdesetih kajtanje Andreas Kuhn predstavi širšim množicam. Z wakeboardom in 25 metrski krilom javnosti predstavi skoke in dinamičnost tega športa.

Leta 1984 Dominique in Bruno Legaignoux patentirata prvi napihljiv kite in ga uspešno dvigneta tako iz kopnega kot tudi iz vode. V zgodnjih 1990ih Laurent Ness, Raphael Salles in Antoine Carretero začnejo kajtati na obalah južne Francije. Istočasno se začne dogajati tudi na Hawaiih. Don Montague, Manu Bertin in Mike Waltze surferjem in wake boarderjem, predstavijo extremnost tega športa in šport hitro prične pridobivati navdušence.

Leta 1996 pride do pravega kite booma, največji zvezdi tistega časa pa sta Laird Hamilton in Manu Bertin.

foto by Samo Vidic (Red Bull)

Kajtanje danes:

Kajtanje lahko v grobem razdelimo v freestyle (triki), waveriding (vožnja na valovih) in speedkiting (podiranje hitrostnih rekordov). Na tekmovanjih pa se poleg omenjenih disciplin tekmuje še v Hang time (meri se čas, ko je kajter dejansko v zraku).

V zadnjih letih je razvoj opreme kajtanje približal tudi širšim množicam, saj je kajtane postalo varnješe (depower kitei) poleg tega pa v zadnjem času za lagodno kajtanja zadošča le eno padalo in ena deska.

 

Nekaj zanimivih in uporabnih linkov:

www.kite.si

www.adriakite.com

www.kiteforum.com

www.kitebeaches.com

www.rubenlenten.com

www.aaronhadlow.com

www.extremeelements.tv


in filmček, ki si ga je vredno pogledati:

http://www.dailymotion.com/video/x5zn1s_revolve-2008-aaron-hadlow-revolve_sport

 

 

 

Še nekaj opozoril vsem, ki se lotevajo tega zanimivega športa:

Vsak, ki se loteva tega športa naj se zaveda, da ja kajtanje lahko zelo nevaren šport!!

Kajtanje se izvaja v vetrovih, od 10 do 40 vozlov. Varen tečaj kajtanja se izvaja v vetrovih moči od 15 do 28 vozlov. Učenje v vetrovih nad 30 vozlov je lahko smrtno nevarno!

ZELO POMEMBNO:
Kiteboarding ni šport, kjer kupite opreme, se peljete na morje, ustavite na betonski kamniti plaži in poskušate spravit v zrak kajt, sebe pa v najbližjo bolnišnico!

Vsem začetnikom toplo priporočamo obisk kajt šole, kjer se boste naučili varno ravnati s padalo in pravila na vodi in obali. Tisti, ki pa se boste kajtanja učili sami toplo priporočamo, da to počente v spremstvu izkušenega kolega ki vas bo seznanil z osnovami varnsoti.

Tekst je objavljen in nekoliko spremenjenj z dovoljenjem avtorja Miha Lenasija.

 

{gallery}Kite{/gallery}