{jcomments off}Veslanje po divjih rekah (whitewater) je odličen način preživljanja prostega časa, za nekatere kar način življenja. Še posebno je ta šport zanimiv v času, ko naših vršacov ne prekriva bela odeja ali se le ta tali in ko si večina ljudi ne more privoščiti, da bi v lovu za snegom za več dni zapustila svoje domače okolje. V Sloveniji so namreč pogoji za udejstvovanje v tem športu zares odlični.

Whitewater kayaking se deli na več podzvrsti:

River running – veslanje po reki navzdol. Predvsem uživanje v sami naravi, razgledu. Primerno za večdnevne izlete. Iz te zvrsti izhaja tudi tekmovalna oblika, pri kateri se stremi k čim hitrejšemu veslanju od starta do cilja, pri čemur so ovire zgolj naravne.

Creeking – bolj ekstremna verzija river runninga in za mnoge najbolj zanimiva oblika veslanja, ki zahteva precej več znanja. Tu je rečni strmec precej večji. Na samem spustu se je potrebno spopasti s slapovi, vodnimi policami, drčami… vse to pa po navadi spremlja še ozka rečna struga. Čolni, ki se uporabljajo imajo večji volumen in manj agresivne robove.

Slalom – tekmovalna oblika veslanja na divjih vodah, kjer so na progi, ki so danes večinoma umetno grajene, postavljena še vratica.

Playboating – poznan tudi kot freestyle ali rodeo. Gre bolj za gimnastičen del veslanja. Če gre pri ostalih zvrsteh predvsem za veslanje od točke A do B, je tu dovolj le en valj ali rola kjer se izvaja določene like kot so cartwheel, loop, blunt, pistol in donkey flip ter mnogi drugi. Čolni so mnogo manjšega volumna kot denimo pri creekingu in imajo posnet rep in kljun, ki omogočata izvajanje likov in aerial move.

Squirt Boating – prednik današnjega playboatinga. Čolni so bili majhnega volumna in mnogo daljši kot današnji playboati.